De website www.trouwfotograaf-info.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Aandachtspunten tijdens receptie

Ieder bruidspaar geeft een receptie na de voltrekking van het huwelijk. Houd er rekening mee dat niet alles bij een receptie hoeft te worden vastgelegd. Als je dus gevraagd bent om trouwfoto’s te maken overleg met het bruidspaar voor de grote dag wat zij willen dat er op de foto komt te staan. Je zal veel foto’s maken van de gasten, maar je mag waarschijnlijk ook een aantal overzichtsfoto’s maken, zonder dat je iedereen individueel op de foto vastlegt. Er is wel een aantal aandachtspunten. We hebben ze voor je op een rij gezet.

1) Het receptieboek

Het receptieboek ligt doorgaans in de hal waar de gasten binnenkomen. Het bruidspaar zal het op prijs stellen als je het receptieboek fotografeert, en ook het moment waarop een aantal gasten er hun naam in schrijft. Vraag gerust aan iemand om op te kijken terwijl hij of zij bij het receptieboek staat. Een kaal gebogen hoofd boven een receptieboek is niet zo heel aantrekkelijk om terug te zien op een foto. Maak er een mooi maar toch spontaan geheel van.

2) De ouders en naaste familie

De ouders en naaste familie nemen een speciale plek in bij een receptie. Neem een groepsfoto van de ouders en familie en vraag of men een stukje van de muur vandaan wilt komen. Zo kan je een mooi beeld maken waarbij de personen scherp op de foto komen terwijl de achtergrond wat vervaagt. Op die manier leidt de achtergrond in een receptiezaal niet af. Neem groepsfoto’s maar probeer niet te vaak om iedereen samen op de foto te zetten. Neem ook foto’s waar niet iedereen helemaal op staat. Alleen de bovenlichamen en hoofden zijn soms beter dan iemand van kruin tot tenen.

3) De cadeautafel

Neem foto’s van de cadeautafel. Niet alleen is dit mooi voor in het album; het helpt het bruidspaar naderhand ook om terug te zien wie nou welk cadeau heeft gegeven. Fotografeer ook hier zaken in een origineel perspectief. Niet alleen van voren, maar bijvoorbeeld ook een keer van bovenaf.

4) De bruidstaart

De bruidstaart is een verhaal apart. Het bruidspaar zal deze taart met veel moeite hebben uitgezocht; het is dan ook aan jou om deze zo mooi mogelijk vast te leggen. Fotografeer eventueel het moment waarop de taart aankomt op de receptielocatie, en fotografeer de taart wanneer deze op een tafel klaarstaat voor het bruidspaar.

5) Het aansnijden van de bruidstaart

Aan het eind van de receptie zal het bruidspaar de bruidstaart aansnijden. Dit is een moment waarop het bruidspaar eerst samen het mes in de taart zal zetten, en vervolgens elkaar een hap taart zal ‘voeren’. Dit zijn de momenten die doorgaans voor hilariteit zullen zorgen. Zorg ervoor dat je dit moment zo spontaan mogelijk vastlegt. Neem je foto’s vanaf een afstandje met een goede hoek. Sta je iets hoger dan de andere bezoekers, dan is dit wel zo handig. Neem desnoods een opstapje mee zodat je een goede positie voor jezelf kan creëren.