De website www.trouwfotograaf-info.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Aandachtspunten in de kerk

Steeds meer bruidsparen besluiten om, naast een huwelijk in het gemeentehuis, ook een huwelijksceremonie in de kerk te houden. Wanneer je als (amateur) trouwfotograaf wordt ingehuurd om bij een trouwerij in de kerk foto’s te nemen is het zaak dat je een aantal zaken goed ter harte neemt. We hebben een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

1. Let op de gewoontes in een kerk

Ga je naar een kerk toe voor bruidsfotografie, dan moet je er allereerst op letten wat de gewoontes zijn in de kerk waar je fotografeert. Je wil immers niets doen wat tot ophef zou kunnen leiden. Zo zal niet iedere dominee, pastoor of voorganger het op prijs stellen als je voor hun neus gaat staan fotograferen. Bovendien is het koor of het altaar van de kerk niet zomaar voor iedereen toegankelijk. Denk er aan dat je hier toestemming voor vraagt of dat je een ander standpunt zoekt. De ene kerk zal traditioneler zijn hierin dan de andere kerk.

2. Let op de liturgie van de kerkdienst

Voor een huwelijk in een kerk is een liturgie vastgesteld. Dit is een soort schema waarin je kan zien hoe de voortgang van de dienst zal zijn. Je kan de liturgie alvast vooraf bestuderen zodat je weet wanneer je in actie moet komen als fotograaf en waar je op dat moment moet staan. Op die manier kan je tijdens de trouwdienst rustig naar je positie lopen zonder dat je de orde van de dienst verstoort. Weet wanneer de huwelijksinzegening is, en kijk goed wat de positie van het bruidspaar op dat moment is. Maak hier gebruik van op het moment zelf. Sta niet in de weg, maar zoek een duidelijke positie. Gaat het bruidspaar voor een ‘generale repetitie’ in de kerk; informeer of je daarbij mag zijn.

3. Weet waar iedereen zit

Bij een kerkelijk huwelijk zullen de meest naaste gasten op de eerste rijen zitten. Het is altijd goed om hier alvast wat foto’s van te nemen voordat de andere gasten de kerk binnenkomen. Vervolgens is het goed om te kijken naar de positie van het bruidspaar tijdens de dienst. Het zal je helpen tijdens de dienst om de foto’s te maken. Fotografeer ook het moment waarop men de kerk binnenkomt. De bruidegom zal eerst binnen komen en vervolgens komt de bruid de kerk binnen. Dit is een moment waarop je van twee kanten tegelijk moet kunnen fotograferen. Zorg dat je een centrale positie hebt waarin je beiden goed in beeld kan nemen.

4. De lichtinval

Sommige kerkgebouwen zijn ronduit donker qua lichtinval terwijl andere kerken mooie glas-in-lood ramen hebben die voor een schitterende weerkaatsing van het licht zullen zorgen. Denk er aan dat je hier gebruik van maakt. Een kerk die donker is zou je wat kunnen bijlichten met eigen apparatuur, een scherm of je flitser. Een kerk met glas-in-lood ramen is eigenlijk te mooi om een filter overheen te leggen. Het beeld wat je krijgt past helemaal in de stijl van het huwelijk. Maak naast foto’s zonder correctie van de lichtinval ook een paar foto’s waarbij je het licht corrigeert. Het bruidspaar zal zelf naderhand aangeven wat hun voorkeur heeft.