De website www.trouwfotograaf-info.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Aandachtspunten foto’s thuis

Wanneer jullie een reportage laten maken door een trouwfotograaf of een familielid is dan ook niet meer dan logisch dat de fotograaf een aantal zaken ter harte neemt. We hebben een aantal aandachtspunten voor het maken van foto’s thuis voor je op een rijtje gezet.

1. De lichtval

Niet iedereen heeft een even mooi verlicht huis. Wanneer je foto’s binnenshuis gaat maken is het zaak dat de lichtval zodanig is dat het licht de personen die gefotografeerd worden flatteert. Denk er dan ook aan dat je – in geval van vitrages in een huis – de vitrages sluit wanneer je een gefilterd licht wil hebben binnenshuis. Dit zorgt ervoor dat de foto’s een wat zachtere uitstraling hebben. Komt er tegenlicht door de ramen heen of heb je last van sterke reflectie, informeer dan of het zonnescherm tijdelijk mag worden uitgedraaid zodat je wat fijner licht hebt om bij te fotograferen.

2. Wees matig met je flitser

Natuurlijk heeft iedere fotograaf één of meer externe flitsers in zijn fototas zitten. Denk er echter wel aan dat je met een flitser heel wit direct licht krijgt waardoor foto’s naderhand weer met een filter moeten worden bijgewerkt. Ook zal je veel mensen met dichte ogen op de foto krijgen op deze manier. Denk er dan ook aan dat je matig bent met het gebruik van je flitser tijdens foto’s die je thuis maakt.

3. Fotografeer met een macrolens

Helemaal van nu is het om foto’s te maken met je macrolens. Je neemt daarmee personen of objecten in een close-up waarbij de fijnste details zichtbaar worden. Fotografeer je echter iemand die aangeeft dat hij of zij wilt dat er geen rimpels op het gezicht zichtbaar zijn; leg er dan vervolgens een filter overheen. Laat de foto niet al te symmetrisch en/of statisch worden.

4. Zorg voor een verlaagde diafragma

Met een lage diafragma zal je ervoor zorgen dat je object scherp in beeld komt terwijl de achtergrond vager is. Zeker wanneer het gaat om portretfotografie is dit heel belangrijk fotografeer je echter een landschap, dan is het juist weer zaak dat je de achtergrond scherp ziet. Speel daarom met de diverse diafragma’s tijdens een fotoreportage thuis.

5. Kies een verrassende hoek

De foto die van voren af is gemaakt is behoorlijk standaard. Wanneer je echter kiest voor een verrassende invalshoek zal je een originele foto krijgen. Waarom zou je geen foto van achteren of van opzij maken? Neem geen te extreme hoeken; je wil geen lichaamsholtes zoals de neus of het oor uitvergroot op de foto krijgen.