De website www.trouwfotograaf-info.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Aandachtspunten maken familiefoto

Iedere fotograaf, beginnend of gevorderd, krijgt de vraag om familiefoto’s te maken. Dit is niet voor iedere fotograaf de favoriete foto omdat het soms om een grote groep mensen kan gaan. Toch hebben we tips om het fotograferen van een familie wat gemakkelijker te maken.

1. Zoek de buitenlucht

Foto’s maken van een familie doe je het beste buiten. Sta je binnen, dan zal je al snel beperkt worden door de omgeving waarin je staat. Bovendien leiden er dan allerlei zaken af van het doel van je foto; de personen zelf. Buiten zullen mensen altijd meer ongedwongen poseren. Bovendien is het licht er gelijkmatig en doorgaans is het in ruime mate aanwezig. Zo krijg je iedereen van de groep goed belicht. Voorkom direct zonlicht; je zal harde schaduwen krijgen in de foto en mensen die met hun ogen knijpen tegen de zon. Schrik niet terug wanneer het buiten bewolkt is; dit is juist de beste situatie voor goed belichte foto’s.

2. Je mag uitsnijden

Voorheen dacht men dat een familiefoto zo moest worden gemaakt dat je van top tot teen op de foto stond. Tegenwoordig is dit niet meer zo. Maak gebruik van uitsnedes. Alleen het bovenlijf en de hoofden op een foto is namelijk veel mooier in de meeste gevallen. Je ziet geen onnodige ruimte om de foto heen. Wissel het af wanneer je foto’s maakt; maak een paar foto’s waar iedereen van kruin tot tenen op staat, en een paar foto’s met een uitsnede. Zo kunnen de familieleden zelf kijken welke foto ze het leukste vinden.

3. Breng een afstand in met de achtergrond

Staan de familieleden voor een muur; vraag om een paar stappen voorwaarts te doen. Zo kan je beter instellen op de personen terwijl je de muur wat laat vervagen. De achtergrond zal daardoor minder storend werken op de foto terwijl de gefotografeerde personen het stralend middelpunt zijn.

4. Maak foto’s vanaf een hoog standpunt

Wanneer je zelf net wat hoger staat dan de personen die je fotografeert zal de lichtval beter zijn. Bovendien voorkom je dat mensen met een soort dubbele onderkin op de foto belanden. Je kan zelf een opstapje meenemen om op te staan. Wanneer iedereen omhoog kijkt staat iedereen er – ongeacht de lichaamslengte – goed op. Ook door geportretteerde personen op een trap te zetten kan je een verschil in lichaamslengte oplossen.

5. Dicht bij elkaar gaan staan

Een groepsfoto tot ongeveer 10 personen kan je leuk maken door mensen dicht bij elkaar te laten staan. Wanneer er geen afstand zit tussen de personen die je fotografeert zorg je ervoor dat er geen ‘gaten’ in de foto vallen. Bovendien geeft een dergelijke foto een spontaan effect. Als mensen een beetje op elkaar hangen voor de foto oogt dit extra speels; deze levendige foto’s zijn heel geliefd.

6. Houd contact met de familie

Door tijdens het fotograferen contact te houden met de familie die je fotografeert zorg je ervoor dat mensen een open houding naar de camera hebben. Een grap maken mag wanneer je een spontane lach wil zien, maar overdrijf het niet. Zorg er bij een groepsfoto voor dat men weet waar men voor poseert; het zijn voor de meeste mensen niet de favoriete fotomomenten.