De website www.trouwfotograaf-info.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Aandachtspunten bruidsfotograaf inhuren

Met je trouwdag kan je zo druk bezig zijn dat je sommige zaken snel zou vergeten. De trouwfotograaf is een belangrijk persoon die bij veel mensen op de laatste plek staat wanneer het aankomt op de planning. We hebben dan ook een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje gezet voor als je een trouwfotograaf inhuren gaat.

1. Met welk doel worden de foto’s gemaakt?

Het is goed om te bespreken wat het doel is van de foto’s die gemaakt worden. Niet ieder bruidspaar heeft dezelfde bestemming voor de trouwfoto’s. Je wilt niet hebben dat ze later ongebruikt in een doos komen te liggen. Wanneer je wilt dat de bruidsfoto’s in een trouwalbum komen met een mooi verhalend uiterlijk zal de fotograaf andere foto’s moeten maken dan wanneer je vooral foto’s van je gasten wilt hebben. Wil je vooral groepsfoto’s of moeten de foto’s iets vertellen over de dag; het is iets waar je goed op let als je een fotograaf inhuurt. Zie ook: foto’s maken aandachtspunten.

2. Hoe lang is de fotograaf bezig?

Het is goed om vooraf te bespreken hoe lang de trouwfotograaf bezig moet zijn bij jullie trouwfoto’s. Wil je de fotograaf voor een paar uur inhuren of voor een hele dag en avond? Bespreek het van tevoren en kom samen tot een prijs die erbij past. Bespreek ook zaken als reiskosten, want die worden namelijk aan jou doorberekent.

3. Hoe wil je de reportage afgeleverd hebben?

Bespreek met de trouwfotograaf in wat voor format je de reportage naderhand afgeleverd wilt hebben. Gaat jullie voorkeur uit naar alleen een USB-stick met daarop alle foto’s van jullie huwelijk? Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat jullie een paar foto’s gelijk afgedrukt willen hebben waarvan één of meerdere op een canvas. Dit zal bepalend zijn voor de prijs. De fotograaf kan hier meer over vertellen en ook op die manier kunnen jullie tot een pakketprijs komen.

4. Bespreek het draaiboek

Het is goed om vooraf het draaiboek met de fotograaf door te spreken. Zo weet hij of zij waar te zijn en op welk tijdstip. Het voorkomt irritatie doordat jullie zitten te wachten op een andere plek bijvoorbeeld. Ook kan de trouwfotograaf zijn/haar voorwerk alvast doen waardoor de beste resultaten behaalt worden tijdens de fotoshoot.

5. Wat is de dresscode?

Een smoking is wellicht wat overdressed voor een trouwfotograaf, maar je wilt niet hebben dat de fotograaf op jullie trouwdag in een oude spijkerbroek met T-shirt rondloopt. Bespreek wat gewenst is als dresscode. De fotograaf moet namelijk voor een natuurlijk effect bij jullie trouwerij opgaan in de groep. Een onzichtbare verschijning zal voor betere en spontanere fotoresultaten zorgen.

6. Deadlines en rechten

Het is belangrijk om met de trouwfotograaf af te spreken wie de rechten heeft over jullie trouwfoto’s. Wil je zelf nog foto’s afdrukken, dan wil je daar niet voor hoeven bij te betalen. Koop je een USB met foto’s, spreek af dat jij dan ook de rechten over de foto’s overneemt. Spreek ook af wanneer je de foto’s wilt hebben. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je maanden moet wachten op de trouwfoto’s. Probeer tot een voor jullie beiden acceptabele termijn te komen.

We hebben meer tips en aandachtspunten voor je.
Bekijk de do’s en don’ts bij het inhuren van een trouwfotograaf, de trouwfoto checklist, en hoe je trouwfotografen vergelijken kunt.